Driver du en blogg som har blivit uppmärksammad bland dina läsare eller av annan media? Då kan det vara en bra idé att göra om bloggen till en bok. Det är många som börjar med att blogga för att sedan försöka få sin röst hörd på ett mer traditionellt sätt. Många gånger har deras blogg blivit en snackis och tack vare det har olika bokförlag hört av sig till dem för att själva föreslå en utgivning. Idag är det väldigt svårt att få en tryckt bok utgiven hos de stora förlagen och är man en ambitiös bloggare är det nästan bäst att försöka få upp besökstrafiken till sin blogg innan man kontaktar förlagen med en bokidé. Får man nej från de stora förlagen kan man ändå ge ut sin bok genom självpublicering. Det finns en hel del bolag som kan hjälpa en med det, men man även gå helt solo om man känner för det.
Vad ska jag skriva om?
Eftersom en blogg är personlig är troligtvis den berättelse som du vill förmedla också personlig. Den kan till exempel vara en kombination av din livshistoria och dina bästa blogginlägg. På så sätt blir det en autobiografi, det vill säga en självskriven redogörelse för ditt liv. Det är viktigt att våga berätta din historia precis som den är för att det ska bli bra. Våga berätta sanningen om dig själv. Samtidigt är det bra att veta vad som egentligen inte är särskilt intressant att läsa. Det är där en bra redaktör kommer in i bilden. Många gånger hakar man upp sig på händelser i ens liv som man själv upplevde som mycket starka, men för läsare är det kanske inte särskilt intressant att läsa om. En duktig redaktör hjälper en att se vad som måste strykas och vad som bör förstärkas. Det är oumbärlig hjälp när man skriver en bok. Ger du ut på ett stort förlag läser deras egna redaktörer din bok och ger förslag på förändringar. Ger du ut själv är det en bra idé att anlita en duktig redaktör. Boken blir så mycket bättre då.
Ge ut själv eller hos förlag
Varje år får förlagen tusentals manus skickade till sig, men det är bara några få debutanter som faktiskt blir utgivna. Ett alternativ är att ge ut boken genom ett hybridföretag. Då betalar man förlaget för att de ska trycka den och hjälpa till med marknadsföring och distribution. Det går även att själv bekosta hela utgivningen genom så kallad självutgivning. Då trycker man helt enkelt upp ett antal böcker till självkostnadspris och sedan får man själv stå för distribueringen och marknadsföringen. Låter det för dyrt finns det andra vägar och e-böcker är ett bra alternativ att börja med. En e-bok kan man skapa gratis och den kan även läggas upp på bloggen om du vill det. Då kan bloggläsarna tycka till om boken blev bra och på så sätt får du värdefull feedback inför framtiden. Att göra om bloggen till en bok är en fantastisk idé, men börja i rätt ände. Få trafik först för att se att det du skriver intresserar andra, sedan kan du kompilera boken.