Justin Halls blogg Links from the Underground startades upp redan 1994 och tros vara den första bloggen på internet. Bloggen i bruk och går att läsa. Genom åren har bloggar senare haft en stor påverkan på media och därmed på samhället. Detta har haft både positiva och negativa aspekter beroende på hur man ser det. Det sägs att Barack Obamas vinst i presidentvalet 2008 berodde på bloggande till stor del och i diktatoriska länder har vissa upproriska bloggare skapat ramaskri världen över. Dessa stater arbetar därför medvetet för att censurera vissa bloggar samt andra delar av nätet som de anser vara obekväma och ovänliga mot regimen. Detta har till exempel skett i Egypten, Kina och Kuba.

Den första bloggaren i Sverige är förmodligen Svante Tidholm. Men även bloggaren Annica Tiger började skriva redan år 1997. En annan tidig blogg som fortfarande är i bruk är bloggen Sven Tycker som startades den 1997. Där har över 7000 inlägg skrivits sedan dess. Bloggarna fick sitt genomslag i Sverige efter att den så kallade tsunamikatastrofen inträffade där flera svenskar var inblandade. Det blev ett sätt att kommunicera direkt från katastrofområden samt ett sätt att diskutera hur det politiska etablissemanget hanterat katastrofen, något som fått mycket kritik genom åren.

Bloggandet slog dock igenom ordentligt under 2000-talet då det blev enklare att organisera och publicera inlägg. Det var under den här tiden som Isabella Löwengrip startade sin blogg Blondinbella. Idag finns det över 500 000 svenska bloggar.

Det som sker i den så kallade bloggvärlden brukar kallas för bloggosfären och är ett smeknamn som dykt upp efter att saker har hänt i världen som bloggare reagerar på. Man brukar bland annat tala om en jordbävning i bloggosfären när något stort har hänt och som diskuteras mycket på bloggar. Detta är något som medierna även tar hänsyn till i sin journalistik.

Till en början brukade bloggar istället kallas för internetdagböcker eller nätdagbok. Då förkortningen blogg som var mycket lättare att säga kom började man snabbt att använda det ordet istället. Eftersom många människor inte har de tekniska kunskaper som krävs för att skapa en helt egen hemsida så finns de flesta bloggar idag inom särskilda hemsidor där vem som helst kan skapa ett eget konto och skriva sin egen blogg.

Author calle
Published
Categories Bloggar
Views 929

Nya Inlägg

Klara låns blogg

Bästa modebloggarna

youplay