Människor har under väldigt lång tid i historien ägnat sig åt skrivande och många har ägnat sig åt att skriva dagbok. En dagbok är dock något som man håller för sig själv, ett sätt att skriva av sig om sina upplevelser och känslor och det är karaktäristiskt för en dagbok att ha ett lås omkring sig så att endast den med nyckel kan komma åt att läsa.

Därför kanske jämförelsen mellan blogg och dagbok vacklar något, men det är ändå en ganska nära jämförelse. En blogg är nämligen en slags digital dagbok där man ofta skriver om vad som händer i sitt liv, med den skillnaden då att man låter hela internet läsa sina tankar. Det går förstås att göra så att endast utvalda har tillgång till den. Bloggar kan dock även handla om andra saker, och då mer påminna om en slags tidning med ett speciellt tema. Det finns i bloggvärlden bloggar om allt från personliga erfareheter till specialbloggar om till exempel matlagning eller om nationalekonomi. Vissa bloggar kan ha väldigt många läsare vilket gör att reklambolagen även får upp ögonen för dem. På så sätt kan en bloggare tjäna pengar på sitt bloggande och det finns det idag många som gör.

Ordet blogg har utvecklats från de engelska orden web och log vilket sedermera har förkortats ned till blog eller blogg på svenska. Vissa bloggare publicerar material olika ofta, en bloggare kan publicera flera inlägg om dagen medan andra endast publicerar ett fåtal inlägg i månaden. Det gemensamma är dock att inläggen består av skriven text samt kanske ett filmklipp eller bilder.

Bloggar har gjort att alla kan göra sig hörda på internet och det är numera inte bara journalister som kan göra sig hörda för en bredare allmänhet i textform. Den mest framgångsrika svenska bloggaren är förmodligen Isabella Löwengrip som startade bloggen Blondinbella under 2000-talet. Hon har sedermera byggt en karriär även utanför bloggandet men bloggen lever kvar och är fortfarande en av Sverige mest lästa.

Bloggarna har haft en väldigt snabb utveckling och år 2007 gjordes en uppskattning som pekade på att det startar ungefär 120 000 bloggar dagligen runt om i världen. Det finns alltså mycket att välja mellan för den som är intresserad av att börja läsa bloggar. Detta beror bland annat på att folk är ute efter att tjäna pengar på sitt bloggande, men i takt med att bloggarna blir fler och fler så blir även konkurrensen högre. Detta har lett till att de mest lästa bloggarna ofta är väldigt skandalösa för att på så sätt väcka mer uppmärksamhet. Det har vidare lett till att bloggar har fått ett ganska dåligt rykte. De allra flesta bloggar är dock inte skandalösa utan behandlar mer seriösa ämnen.

Author calle
Published
Categories Bloggar
Views 907

Nya Inlägg

Klara låns blogg

Bästa modebloggarna

youplay