Bloggen uppstod ursprungligen i textformat, men det dröjde inte länge innan videon gjorde sitt intåg i detta medium. Det skedde för första gången år 2000, då bloggaren Adam Kontras lade upp en video på sin blogg, där han förklarade för familj och vänner att han skulle flytta till Los Angeles. Detta blev det första videinlägget i vad som skulle komma att bli den längst aktiva videobloggen någonsin (hittills, i alla fall).

Videobloggens popularitet ökade markant år 2005, och en stor bidragande orsak till det var sannolikt att Youtube grundades i februari det året. Youtube är än idag den mest populära sajten för videobloggare. Idag kallas de dock oftast inte för videobloggare, utan helt enkelt vloggare.

Precis som det finns bloggar inom en mängd olika teman, finns det vloggare som riktar in sig på en uppsjö olika teman. Några av de vanligaste är skönhetsvloggare, livsstilsvloggare, resevloggare och vad som skulle kunna beskrivas som dagboksvloggare, som helt enkelt vloggar om sina liv. En viktig aspekt som skiljer vloggande från vanligt bloggande är dock att det faktiskt spelar roll var man befinner sig när man vloggar. En bloggare kan ju mer eller mindre sitta var hen vill för att skriva på bloggen, så länge det finns internetuppkoppling, men för att filma en vlogg krävs mer förberedelser. Ska man filma en stillasittande vlogg, där man berättar om något, väljer många till exempel att hitta en plats med bra belysning och en snygg bakgrund. En bra plats är till exempel ute i trädgården, eftersom man där får naturligt ljus och en grönskande bakgrund. Förutsättningen för det är bara att man har snygga och bekväma trädgårdsmöbler. Om man väljer att filma inomhus måste man ofta sätta upp extra belysning för att få tillräckligt med ljus. I båda fallen är det dock en stor fördel om man kan använda sig av ett stativ, eftersom man då både får en stabil bild, och slipper hålla i kameran själv.

Många vloggar däremot även när de är ute på stan eller på resande fot. I de fallen har man hjälp av en selfiepinne eller ett handhållet stativ, för att lättare få längre avstånd till kameran och ett bekvämare grepp. Att se människor på stan som filmar sig själva och pratar in i kameran är inte en så konstig företeelse idag som det skulle ha varit för 15 år sedan.

Author calle
Published
Categories Bloggar
Views 1840

Nya Inlägg

Klara låns blogg

Bästa modebloggarna

youplay